האידיאולוגיה הכרומית – אמונה לא כשרה

בקיץ 2017 בגולשי באינטרנט, מצאתי הגדרה מאד מוזרה למושג חיים – לפי הגדרה זו יצור חי הוא בעיקרון בעצם מערכת לעיבוד מידע, ישר הבנתי מה ראיתי.

ראיתי אמונה חדשה ומושג שהוגדר מחדש כדי להתאים לה, ההגדרה חיים לפי האתר העברי בו גלשתי במקרה דרך גוגל, התאימה מאד לוירוס מחשבים ולרובוטים, אך היה קצת קשה ליישמה על אורגניזמים חיים אמיתיים כמו וירוס רגיל, חיידק או מדוזה וזאת אף שחוץ מלוירוס, לכולם יש יכולת חושית ויכולת להגיב לגירויים, אך האם זאת התכונה העיקרית שמגדירה חיים? לחיידק יש יכולות אחרות הרבה יותר מפותחות מאשר סתם לקלוט למשל מידע כימי על מזון בסביבה ולהתקרב אליו וגם ליכולות אלה יש מטרה מסוימת והם לא סתם נמצאות שם בשביל ניתוח אקדמי של המצב שאליו נקלע החיידק, מה גם שהמידע לא נשמר באף צורה מלבד בתוצאה של מזון בתוך גוף החיידק. אך אין זה העניין כאן.

העניין הוא אידיאולוגיה חדשה שצצה על רקע ההתקדמות הטכנולוגית והתפתחות המחשוב והרובוטיקה, והיא בעצם כפי שגיליתי מאוחר יותר, מתוארת גם בסוף ספרו של יובל נח הררי "ההיסטוריה של המחר" שם הם נקראים הדאטיסטים.

והרעיון שלהם הוא שבעצם מחשבים יכולים לחשוב יותר טוב מבני אדם, אם לא כרגע אז בנקודה כלשהי בעתיד ומוטב לאדם לעשות צעד אלטרואיסטי ושהשלב הבא בבריאה יהיה העברת השליטה בעולם כאורגניזם המוביל מבני האדם לתודעות מלאכותיות שנוצרו במקור על ידי אדם אך כעת הם בעלי יכולות קיום והתפתחות עצמאיות משלהן. זה בעצם מוקד האידיאולוגיה, בנוסף לרעיונות נלווים על זרימת מידע חופשי בין אנשים לפעמים תוך ויתור מוחלט על פרטיות או על זכות קניין רוחנית ורעיונות אחרים הנובעים מכך שלדעתם החברה האנושית היא בעיקרון מערכת לעיבוד מידע וזה בעצם מהותה.

אני לא אביע את דעתי האישית על התנועה החדשה שקמה וכעת עדיין בחיתוליה, עת המחשבים והרובוטים עדיין רחוקים מבאמת להיות מסוגלים להחליף את האנשים לחלוטין כעובדים, כמנהלים, כצרכנים וכאזרחים. אך אגיד כאן, שהיא למעשה מנוגדת לדת היהודית.

מדוע אמונה זו מנוגדת לדת היהודית ובעצם לא כשרה ולא יכולה לחיות ביחד איתה באותו מאמין באופן שלם? בעיקר מכיוון שהאל ברא את האדם במטרה שהוא יהיה זה שינהל את העולם וישלוט בו על פי סיפור הבריאה, ומכיוון שעולה תמיהה לגבי יכולתם של אותם רובוטים שיחליפו את האנושות להאמין בעצם באלוהים ולהיות למשל יהודים כשרים ולגבי יכולותיהם המוסריות. האם חייל-רובוט במשימה בכפר עני ומורד בארץ עולם רביעית שלא גדל אצל אמא, אבא והגננת רוחמה, יוכל להבחין למשל בתחנונים של אזרח תמים או ילד לפני שיירה בו? האם הוא מסוגל להיות מושפע רגשית מהפחד של האנשים ומהסבל של המלחמה עבורם? האם הוא יוכל לשקול החלטות מוסריות שעולות במלחמה? או שהוא יהיה מכונת הרג קרה ונטולת נשמה או רחמים.

ואני עדיין לא אומר את דעתי האישית על כך, אך הנושא כבר עלה בסוגת המדע הבדיוני, למשל ב"מסע בין כוכבים – הדור הבא", אנשי האנטרפרייז נתקלים בגזע חדש ורב עוצמה המשעבד גזעים חייזרים שלמים ומצרף אותם לאימפריה שלו על ידי הפיכת מוחם לנשלט על ידי מחשב תוך שהם מאבדים כל יכולת חשיבה עצמאית. אנשי האנטרפרייז הגיבו ל"גזע העדיף" לא באלטרואיזם ובמוכנות להצטרף אליו כמכונות חסרות נשמה, אלא במלחמה ובהתייחסות אליו כאל סכנה למין האנושי ולכלל המינים בגלקסיה. כך שכפי שרואים האידיאולוגיה והרעיון קיימים אך יש הסתייגות רבה ממנו וכרגע גם אם הדבר היה אפשרי טכנולוגי, הדבר היה בלתי אפשרי לחלוטין להעברה בהצבעה דמוקרטית. ולדעתי האישית, טוב שכך.