המלחמה חסרת תועלת

 

לכאורה, הטענה "המלחמה חסרת תועלת" היא דווקא לא נכונה וזאת למרות ההומניות וערך חיי אדם, בנוסף לפגיעות ברכוש. אך מלחמה בה מדינה אחת מנצחת מדינה אחרת ומצליחה לכבוש ממנה שטחים או את כולה, עשויה להיות בעלות יתרונות רבים למדינה המנצחת – היא הרוויחה שטח ובו אוכלוסייה יצרנית, ערים, תשתיות ומשאבי טבע שונים – וכמובן שהדבר משתלם לה כלכלית, אך גם נותן לה תחושה גדולה יותר של עוצמה ויותר עוצמה בפועל, כעת למדינה המנצחת יש יותר משאבים ויכולות ועוצמה ומכל אלה כנראה גם יכולת דיפלומטית יותר גבוהה, בהנחה שהמלחמה נחשבה לכשרה בעיני שאר העולם – למשל מלחמת מגן, בה המגנים ניצחו את הפולשים, הדפו אותם וכבשו מהם שטחים.

 

זה אכן נכון בקנה מידה מקומי, אך כשמסתכלים בקנה מידה גלובלי ומתייחסים לכלל האנושות, אז לכלל האנושות אין תועלת במלחמה בה מדינה אחת כבשה את השנייה וזאת מכיוון שהשטחים שבידי האנושות והמשאבים שלה נשארו אותו הדבר אף הכיבוש. זאת ועוד סביר שהיה בגלל המלחמה גם חיסור של המשאבים, האנשים והרכוש שנהרסו או נהרגו או נפצעו במלחמה. על כן, לאנושות ככלל, לא רק שאין תועלת במלחמה אלא היא מזיקה לה.

 

על אף שמלחמה יוצרת תעשיית מלחמה וארצות המייצאות נשק וציוד למדינות הנלחמות מרוויחות מכך כלכלית ויש למעשה גידול בצריכה, מלחמה יוצרת נזקים כלכליים מסיבות שונות – ראשית, הייצור והמסחר הרגילים בארצות הנלחמות נפגעים מאד בתקופת המלחמה. שנית, הייצור הצבאי בא על חשבון ייצור אזרחי וייצור תשתיות כלכליות. שלישית, נוצרות מתיחויות לעתים בקנה מידה רחב יותר מהמדינות הנלחמות והמסחר העולמי מושפע. רביעית, המלחמה עצמה פוגעת בתשתיות ובדרך כלל לאחר תקופת לחימה נדרשת גם תקופת שיקום כלכלית באזורים שנפגעו בלחימה.

 

גם הצמיחה הטכנולוגית שעשויה להתרחש סביב מלחמות ומאמצי חימוש, אינם תורמים רבות מעבר לתרומה לפיתוח טכנולוגיית המלחמה ומיעוט של טכנולוגיות אזרחיות ביחס למפותח בזמני שלום. אם המשאבים שהיו מופנים לפיתוח טכנולוגיות צבאיות, היו מופנים לפיתוח טכנולוגיות אזרחיות – לאזרחים ולכלכלה הייתה תועלת רבה יותר מכך, שכן טכנולוגיות אזרחיות יותר מקדמות את היכולות של המדינה ואת אושר ועושר האזרחים מאשר טכנולוגיות צבאיות.

 

וכמובן. לכל אלה נוספים אכן הנזקים ההומניטריים הנגרמים מהמלחמה – סבל הלוחמים והאזרחים, פציעות, מוות, אובדן רכוש, נזקים פסיכולוגיים, פגיעה בשגרת החיים לרעה וכן הלאה.

 

לסיכום, על אף שבאופן מקומי יכול להיווצר רווח למדינה מסוימת ממלחמה, לכלל האנושות המלחמה גורמת רק להפסדים, גם מגלל נזקי המלחמה וגם מגלל ההפסד האלטרנטיבי – אילו המשאבים היו מופנים לטובת הציבור במקום לטובת המלחמה והמוות. ועל כן בשורה התחתונה, המלחמה מיותרת ורק מזיקה.